Webbkarta

Programserver - PGMserv

Inom Chalmers och GU:s gemensamma licensverksamhet finns en central programserver från vilken de licensansvariga kan ladda ner programinstallationer. Denna servers går under namnet "PGMserv". Dess adress på Internet är pgmserv.chalmers.se. Servern finns på Chalmers datanät, men det är GU som ansvarar för den. Åtkomst till servern är dels beroende av id/lösenord men också vilket IP-nummer den licensansvarige har.

De nättjänster som idag erbjuds för att hämta program från PGMserv är HTTPS, WebDAV, SMB samt nätverksdelning i Windows-miljö.

Servern är endast avsedd att vara ett hämtställe för programvaror. Installation eller bränning av CD/DVD-skivor skall inte ske direkt från programservern. Avsikten är att programvaror först hämtas ner till lokala datorer för att därefter installeras eller brännas på CD/DVD.

Behörighet

Endast de lokalt licensansvariga har behörighet till servern. Deras ID och lösen är unika och personliga och får inte lånas ut. Önskar en institution/motsv fler licensansvariga görs ansökan om ny licensansvarig via särskild webbapplikation.

Programvara och organisation på servern

Programvarorna på servern är de mest frekventa. Om något program saknas kontaktas licensadmin@gu.se. I viss fall måste istället media (CD/DVD-skivor) beställas av den licensansvarige via rapport-/beställningssystemet.

I  PGMserv heter root-katalogen "program". Programvarorna på servern är i stort sett sorterade efter /Tillverkare/Produktfamilj/Produkt/. I nästan varje nivå finns en arkiv-mapp (_Arkiv). I dessa sparas äldre versioner av programvaror.

Imagefiler

Många installationer ligger som s.k. imagefiler (CD/DVD-kopior) i PGMserv. För att hantera dessa krävs speciella verktyg.

Frågor

Har du som licensansvarig frågor skall du använda formuläret för frågor.

 

Sidansvarig: Lennart Jareteg|Sidan uppdaterades: 2010-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?